Популярне

Десять порад, щоб зробити прикраси чистими

Сережки і намиста, каблучки і браслети, різноманітні ланцюжки і підвіски стануть чудовим доповненням вашого образу, незалежно яку роль вам заманеться приміряти – тендітної і ніжної красуні, елегантної та активної бізнесвумен, чи звабливої і спокусливої бестії.

Однак, як бути, якщо прикраса давно не нова, та встигла стати улюбленою чи пам’ятною і ви хочете й надалі її носити? Ось декілька порад, що стануть вам у нагоді, якщо ви раптом вирішите дати нове життя старим прикрасам.
Порада перша, щоб ефективно видалити забруднення, в ідеалі варто використовувати спеціальну ювелірну косметику, особливо у тому випадку, якщо її можна придбати за доступною ціною, а купленого засобу вистачає на кілька років. Опустіть прикрасу в розчин на 30 секунд, потім промийте водою, насухо витиріть м’якою серветкою і милуйтеся результатом.
Однак, якщо під рукою спеціальної косметики немає, можна скористатися «домашнім» варіантом: промийте прикрасу в слабкому мильному розчині з додаванням 5-10 крапель нашатирного спирту (в розрахунку на склянку води). Далі, як і в першому випадку, прополощіть чистою водою, насухо витиріть м’якою серветочкою.
По-третє, для очищення складних забруднень можна використовувати м’яку щітку. Якщо ця процедура не принесла бажаного результату, рекомендуємо звернутися до професіоналів. Пам’ятайте, що золото - м’який метал, що окрім недоліку, є також великою перевагою – подряпини і мікротріщини легко виправити поліруванням, повернувши прикрасі ідеально гладку поверхню.
Порада четверта – ультразвукова читска. Далеко не кожен знає, але в багатьох ювелірних салонах послуга очищення прикрас ультразвуком надається абсолютно безкоштовно. Процедура займе близько п’яти хвилин: вашу прикрасу опускають у ванночку зі спеціальним шампунем, а ультразвукові хвилі «вибивають» забруднення навіть із важкодоступних місць. Тому, якщо домашній догляд – то не ваше улюблене заняття або у вас для цього замало часу, просто загляньте у ювелірний магазин по дорозі додому. У цього методу чистки, однак, є кілька обмежень, зокрема перли і смарагд не підлягають очистці ультразвуком, але консультант вас обов’язково про це попередить.
Профілактика – завжди краще, ніж лікування, це правило актуально і для коштовностей. Тому рекомендуємо знімати ювелірні аксесуари при заняттях активними видами спорту, фізичною працею, при тривалому контакті з водою, а також на ніч.
Намагайтеся звести до можливого мінімуму контакт прикрас з декоративною косметикою, – тональними і живильними кремами, – до складу якої входять компоненти, які для ювелірних сплавів, на жаль, не такі хороші, як для вашої шкіри. Але це аж ніяк не означає, що необхідно вибирати між кремом і прикрасою – просто нанесіть крем і трішки зачекайте, а тоді видаліть надлишки і сміливо одягайте ювелірні аксесуари! Чи варто говорити, що краще берегти прикраси від агресивних миючих засобів (особливо від тих, що містять хлор), йоду, засобів для зняття лаку для нігтів, лікарських препаратів? – Саме вони стають причиною стійких плям.
Звичайні рукавички захищають від холоду не тільки вашу шкіру, але і дорогоцінне каміння, яке чутливе до різких перепадів температур. Нехай це буде для вас ще одним аргументом не нехтувати в морозні дні цим важливим предметом гардеробу.
Зверніть увагу, що смарагди, бірюза, перли, корали, топази і опали - «примхливі» камені. Тому по можливості оберігайте їх від хімії, тривалого впливу прямих сонячних променів, занадто високої вологості або сухості повітря.
Підбираючи підвіску до ланцюжка, зверніть увагу на її вагу: вона не повинна перевищувати 75% ваги самого ланцюжка.
І останнє: пам’ятайте, що правильне зберігання – запорука довгого життя улюбленої прикраси. Ланцюжки круглого і плоского плетіння варто зберігати в розправленому вигляді, уникаючи заломлень, а щоб прикраси не дряпалися одна об одну, тримати їх слід в окремих футлярах з м’якою оббивкою всередині.
 

Ірина Бучковська
Всі статті автора

7+Я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією