Популярне

Сфотографуй родимку! Це важливо

І отримай консультацію онкологів.

 Меланома – одна із найбільш злоякісних пухлин .  Хвороба, що виникає з маленької родимки, може перетворитися у велику біду, уразити інші органи і спричинити смерть. Але на ранніх стадіях  меланома піддається лікуванню і відсоток одужання може сягати 95. Сьогодні соромно помирати від  хвороб, які  лікуються!
Щоб не пропустити підступну недугу лікарі Національного Інституту раку та   та onco.com.ua   третій рік поспіль проводять  соціальний  проект «Сфотографуй родимку!». Вони пропонують кожній людині провести самообстеження   шкірних покривів, виявити  підозрілі родимки, сфотографувати і переслати знімки. Їх консультуватимуть провідні  онкологи  Національного інституту раку та   кафедри онкології Національного медуніверситету. Всі знімки будуть уважно вивчені, а при потребі  буде запропоновано індивідуальну консультацію.
Отже, щоб убезпечити себе від важких наслідків недуги, вам потрібно зробити три прості кроки.
КРОК ПЕРШИЙ. ЗАУВАЖТЕ ОЗНАКИ,  ЯКІ  МАЮТЬ ВАС НАСТОРОЖИТИ
Найбільш важлива тривожна ознака  розвитку меланоми – будь-яка зміна розміру, форми або кольору новоутворення, які сталися за короткий період часу. Тож перед тим, як розпочати самоогляд, вам слід  запам’ятати кілька ознак, які мають вас насторожити:
- асиметрія родимки, одна сторона не схожа на іншу;
- нерівний край родимки;
- включення ділянок червоного, коричневого, синього або білого кольору;
- діаметр більше 6 міліметрів;
- піднесеність пухлини над навколишньою шкірою.
КРОК ДРУГИЙ. ПРОВЕСТИ  САМООГЛЯД ШКІРНИХ ПОКРИВІВ
Запам’ятавши, вказані вище ознаки, уважно огляньте свою шкіру. Для огляду незручних для очей ділянок,  можна скористатися дзеркалом або попросити  про допомогу когось із рідних.
КРОК  ТРЕТІЙ. СФОТОГРАФУЙТЕ РОДИМКУ І ПЕРЕШЛІТЬ НА ОНКОПОРТАЛ
1. Якщо якась з родимок здалася вам підозрілою, ви побачили у ній одну з перерахованих вище ознак, сфотографуйте її. Це можна зробити будь-якою цифровою камерою або навіть мобільним телефоном.
2. Знімок відправте за адресою info@onco-net.net. Можете вказати свої дані, а можете відправити лист анонімно. Відповідь  ви отримаєте на вказану  вами електронну адресу.
Вся процедура займе у вас не більше години, але вона може вартувати цілого життя.
І найголовніше:  пам’ятайте, ви робите це не для того, щоб виявити у себе хворобу, а щоб переконатися, що її немає. І спокійно жити далі.
 

Лілія Гудзь, керівник проекту «Український онкологічний портал»
Всі статті автора

Здоров`я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією